7 tipp, amivel csökkenthetőa fürdőszobai hulladék mennyisége

A fürdőszobai termékek használata során rengeteg műanyag hulladék keletkezik. Az európai emberek évente átlagosan 480 kilogramm hulladékot termelnek. Ez a mennyiség nagymértékben csökkenthető – még a fürdőszobában is. Hét biztos tippünk segítségével Ön is csökkentheti a fürdőszobai hulladék mennyiségét.

1. tipp –­ dezodor

A fürdőszobában a műanyag hulladék jelenti a legnagyobb problémát, ami azonban megfelelő termékválasztással könnyen kezelhető. Miért ragaszkodunk például a pumpás dezodorokhoz? Ezek általában fém- vagy műanyag tartályokban kaphatók. A spray formátumnak azonban vannak ideális alternatívái, például a krémdezodor. Ezt általában üvegedénybe vagy fémdobozba csomagolják, amelyet újra fel lehet használni.

2. tipp – fogkefe

A fogkefék fogantyúja általában műanyagból, a sörték pedig nejlonból, tehát műanyagból készülnek. A fogorvosok azt javasolják, hogy háromhavonta cseréljük le a fogkefét. Ez fejenként évi négy fogkefét, az ország teljes lakosságára vetítve pedig évi több millió fogkefét jelent. Ha azonban bambusz fogkefét vásárolunk, nem keletkezik műanyag hulladék. A bambusz az egyik leggyorsabban növő nyersanyag a Földön – másfél nap alatt akár egy méter magasra is megnő.

Anya és gyermeke egy családi fürdőszobában Geberit Selnova termékekkel

3. tipp – fogkrém

A hagyományos fogkrémeket általában műanyagba csomagolják, a végén pedig még a tubust sem lehet teljesen kiüríteni. Ez nem túl környezetbarát megoldás. Van azonban egy új, hulladékmentes alternatíva: a fogtisztító tabletta. A tablettát tegyük a szánkba, rágjuk addig, amíg enyhe hab nem képződik, majd a szokásos módon mossunk fogat fogkefével.

4. tipp – szappan

Néhány évtizeddel ezelőtt a jó öreg tömbszappan még alapfelszerelésnek számított a fürdőszobában. Mára viszont teljesen kiszorította a folyékony szappan, amely általában műanyag flakonban kapható. A tömbszappant általában papírba csomagolják, és egy kis ügyességgel akár mi magunk is elkészíthetjük. Így könnyen megszabadulhatunk egy újabb műanyag terméktől a fürdőszobában.

Geberit Selnova fürdőszoba

5. tipp – sampon

A hajápolásnak is van műanyagmentes alternatívája. A hagyományos, műanyag csomagolású sampon helyett szilárd sampont is használhatunk. Ez úgy néz ki, mint a hagyományos kéziszappan, és a használata is nagyon egyszerű: A két tenyerünk között dörzsölve képezzünk habot. Ezután dörzsöljük be a hajunkba, majd öblítsük le vízzel a szokásos módon. Így egy újabb műanyag hulladéknak mondhatunk búcsút a fürdőszobában.

6. tipp – egészségügyi betétek és tamponok

A nők havi ciklusa során rengeteg hulladék keletkezik. A nők életük során átlagosan 10.000–17.000 tampont és betétet használnak el. A hagyományos eldobható termékek helyett azonban intimtölcsért is lehet használni. Ezek ugyan általában orvosi szilikonból, azaz műanyagból készülnek, de ha használat után megtisztítjuk őket, akkor többször is felhasználhatók. Ideális esetben az intimtölcsért akár több éven keresztül is lehet használni.

7. tipp – WC-papír

Sok ember kőbe vésett szabályként kezel néhány fürdőszobai rituálét. Például elképzelhetetlen számukra, hogy a feneküket ne papírral tisztítsák meg. Viszont a higiéniai berendezés sokkal higiénikusabb megoldás. Az érintett területek vízzel történő tisztítása révén nemcsak tisztább eredményt kapunk, hanem sok-sok WC-papírt is megtakaríthatunk. Ezért kétszeresen is érdemes végiggondolni a WC-használati szokásainkat.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért