Fa a fürdőszobában | Geberit

Stílusos faelemek a fürdőszobában

Sokáig a fa tabunak számított a fürdőszobában. Sokak szerint ugyanis fennáll a gyors penészedés veszélye. Ami valójában meglepő, hiszen a fa régóta bevált építőanyag, amelyet például hajóépítéshez és ablakok gyártásához is használnak. Mindkettő olyan terület, ahol a vízzel való érintkezés nemigen kerülhető el. A tömörfa bútor pedig régóta megszokott látványnak számít a konyhában a sok gőz és fröccsenő folyadék ellenére.

Lassan a fürdőszobában használt fával kapcsolatban is megfigyelhető egy paradigmaváltás. A padlók, falpanelek és a fürdőszobabútorok anyagaként gyakran használnak valódi fát; a ráültethető mosdókat egyre gyakrabban gyönyörű, tömörfából készült mosdószekrényekre helyezik, sőt ma már a fából készült kádak és mosdók sem számítanak ritkaságnak.

Tény, hogy a fa jót tesz a beltéri klímának

A fa élőlény – ez pedig azt jelenti, hogy magába tudja szívni és újra ki tudja bocsátani a nedvességet. Ez pozitív hatással van a beltéri klímára. Ezenkívül egyes fafajokról köztudott, hogy magas savtartalmuk révén antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek. Ami nem is olyan rossz hír a fürdőszoba szempontjából, ahol a higiénia kiemelt szerepet játszik.

Nézzük, hogy mire kell ügyelni, ha fát használunk a fürdőszobában

 • A kezeletlen fát felejtsük el a fürdőszobában. Minden fafelületet olajjal, mázzal vagy festékkel kell lekezelni, hogy a nedvesség ne tudjon behatolni. Ez egyébként a padlóelemekben és lambériákban lévő nútokra és csapokra is vonatkozik.
 • Ezenkívül nagyon fontos a megfelelő fafajta kiválasztása. Fürdőszobai használatra kemény és nehéz fafajtákat érdemes választani, mivel ezek különösen érzéketlenek a nedvességgel szemben. A legjobb, ha vásárlás előtt tanácsot kérünk egy szakembertől. Például a dió, wenge, luc és vörösfenyő mind alkalmas a célra.
 • A padlót mindig teljesen körbe kell szigetelni. Fontos továbbá, hogy a fugákat a széleken is lezárjuk tömítőmasszával.
 • A falakon lévő faburkolatot esetében ügyelni kell arra, hogy a lécek mögött maradjon szellőzőrés.

Bennfentes tippek

 • Erdeifenyőt inkább ne használjuk a fröccsenő víznek kitett helyeken, mivel ez a fafajta egy idő után hajlamos a kékesedésre.
 • A tölgyfa sem mindig optimális megoldás. Ugyan nagyon kemény fafajta, a tisztítószerek használatakor hajlamos a foltosodásra.
 • A vörös fafajták, pl. merbau és jatoba sem igazán fürdőszobába valók, mert nedvességgel érintkezve gyorsan elszíneződnek.
 • A jó hír, hogy ha az említett szabályokat betartjuk, a fürdőszobában nincs szükség gomba- és rovarölő vegyszerekre a fa védelméhez.

Egyszerű ápolási szabályok

 • A legjobb, ha a fürdőszobában azonnal letöröljük a kifröccsenő vizet, hogy a vízcseppek ne tudjanak behatolni a fába.
 • Ügyeljünk arra, hogy az erős tisztítószerek ne kerüljenek a fafelületekre.
 • A nedvességnek soha nem szabad behatolnia a fába. A beolajozott fát rendszeresen kenjük be ápolóolajjal. A fa így nem tud megduzzadni, megőrzi vízzáró képességét és a szennyeződés sem tud rajta megtapadni.
 • A fürdőszobában is érvényes az a szabály, hogy mindennek az alapja a megfelelő szellőztetés.
 • Tisztításkor általában a fafelületeket elég áttörölnünk egy nedves kendővel.

Funkcionális kialakítású fürdőszobai termékek

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában