Magyarország zöld felhőkarcolójaMol Campus, Budapest (HU)

Új, iránymutató projekt valósult meg Budapesten. A MOL Campus nemcsak Magyarország legmagasabb épülete, hanem fenntarthatósági szempontból is egy példamutató projekt, aminek köszönhetően az épület elnyerte a BREEAM Excellent és LEED Platinum tanúsítványt.

Az újonnan épült budapesti MOL Campus egy igen látványos épület. A BudaPart új lakó- és üzleti negyedében található 28 emeletes üveg felhőkarcoló 143 méteres magasságával Magyarország legmagasabb irodaháza.

A magyar olaj- és földgázipari vállalat, a MOL Csoport új székháza méretéből adódóan nem csak lelkesedést váltott ki az emberekből, azonban a „jövő irodájának” fenntarthatósági stratégiája nagy sikert aratott. A megbízók a világhírű BREEAM Excellent és LEED Platinum fenntarthatósági tanúsítványok megszerzését tűzték ki célul, amit 2023-ban el is értek.

Fűtés megújuló energiával

Már messziről látható: A MOL Campus a 143 méteres tornyával és a mellette lévő pódiummal Magyarország legmagasabb épülete lett (© MOL Group)

A díj odaítélésében komoly szerepet játszott a fűtési és hűtési rendszer, amely teljes egészében megújuló energiával működik. A szakemberek 120 méteres mélységben több mint 300 geotermikus szondát telepítettek, amelyek a fűtési és hűtési igény egyharmadát fedezik. Csúcsidőben a fűtési rendszert távfűtéssel lehet kiegészíteni. A tetőn elhelyezett 900 négyzetméternyi napkollektor és az integrált épületirányítási rendszer is hozzájárul a hatékony energiamérleghez.

A víz ebben az épületben is értékes erőforrásnak számít. A szürke- és csapadékvizet megtisztítják, tárolják, valamint újrahasznosítják a WC-k öblítésére és a zöldterületek öntözésére. Az egész épületet Geberit Pluvia esővízelvezető rendszerrel és az ahhoz tartozó vésztúlfolyóval szerelték fel.

A szigorú minőségi követelményeknek való megfelelés érdekében a megbízók a szaniterek esetében is a Geberit termékeit választották. Többek között 400-nál is több Acanto WC-t, többezer méternyi csővezetékrendszert, illetve sok-sok szerelőelemet és víztakarékos, kétmennyiséges WC-öblítőtartályt szereltek be.

Zöld környezet

A MOL Csoport új székházában 2500 munkahely jött létre (© MOL Group)

A brit Foster + Partners építésziroda a magyar Finta Stúdióval közösen tervezte meg a „zöld felhőkarcolót”. „A tervezés és a kivitelezés több mint öt évig tartott” – mondja Gáspár Tibor, a Körös Consult Kft. épületgépész mérnöke. A projekt 2022 végére készült el.

Mintegy 86000 négyzetméteren, azaz tizenkét futballpályányi területen 2500 munkahelyet, több éttermet és konferenciatermet, valamint egy fitnesztermet alakítottak ki. Az irodahelyiségeket dúsan beültetett kertek kötik össze, közelebb hozva egymáshoz a természetet és a munka világát. Az épületre a nyilvánosan látogatható tetőkert teszi fel a koronát, amely – az épülethez hasonlóan – szenzációs kilátást nyújt.

Tények