Luxus négy négyzetméterenMartin Modern, Szingapúr

A szingapúri Martin Modern Areal egy park és egy lakópark ötvözete. Az épület két tornyában luxuslakások találhatók. A fürdőszobák viszont szerény méreteik ellenére teljes luxust kínálnak.

Az oroszlánfejű és haltestű Merlion birodalmában az emberek egymás közvetlen közelében élnek magasabbnál magasabb épületekben. Szingapúrban, amelynek a Merlion a jelképe, kevés a lakótér. A világ második legnagyobb népsűrűségű városállama mintegy 5,7 millió embernek ad otthont, akik többnyire magas épületekben lévő kis lakásokban élik mindennapi életüket.

A toronyházak némelyike lélegzetelállító építészeti megoldásokkal büszkélkedhet. 2021-ben Szingapúr két újabb toronnyal gazdagodott. A Martin Modern Areal területén két 30 emeletes lakótorony emelkedik a magasba, amelyek a nagyvonalúan kialakított botanikus kertben 450 apartmannak adnak helyet. Az épületet a GuocoLand ingatlanügynökség, Szingapúr egyik legjelentősebb kivitelezője tervezte és építette.

Ház a kertben

A „Titkos kertek” a szingapúri Modern Martin Areal két lakótornyának tetejét díszítik. (© Darren Soh)

Ahhoz, hogy megértsük a Martin Modern Areal építészeti kultúráját, érdemes szemügyre venni a városállam térképét. A sűrűn beépített, lüktető városban a hagyományos és a futurisztikus épületek egymás közvetlen közelében állnak. Ennek a területnek a közepén, kiváló helyen terül el a sűrűn beépített város zöld tüdejeként számon tartott Martin Modern Areal.

A „Ház a kertben” koncepciót az ICN Design International tájépítészei dolgozták ki. A koncepció különlegessége, hogy a két torony csak 20 százalékát foglalja el a mintegy 172 000 m²-es teleknek. A látogatók a parkosított terület belső részébe érve szinte azonnal maguk mögött hagyják a metropolisz nyüzsgését. A Martin Modern Areal és az épületek különböző szintjein 15 kert és gyepesített terület található.

Zöldfelület az épület tetején

A két tornyon található „Titkos kertek” nevű tetőkertek jól kihangsúlyozzák a terület zöld jellegét. A tetőkertekben kerthelyiségeknek és hangulatos lugasok találhatók. „Mivel ez a projekt Szingapúr legfelkapottabb városrészében valósult meg, fontos, hogy megfelelő térérzetet nyújtson, és a vásárlóknak a kertről se kelljen lemondaniuk” – hangsúlyozza a GuocoLand csoport ügyvezető igazgatója, Cheng Hsing Yao.

Sok luxus kis helyen

A lakások 4,2 méteres belmagassága ugyan tekintélyt parancsoló, azonban a fürdőszobák meglehetősen szerény, 3,5–4,4 négyzetméteres alapterülettel rendelkeznek. Fontos elvárás volt ugyanis, hogy a fürdőszobák minél kevesebb helyet vegyenek el a 70–170 négyzetméteres lakásokból, de a lehető legnagyobb luxust nyújtsák, amiről kiváló minőségű anyagok és a Geberit AquaClean Sela higiéniai berendezései gondoskodnak. A higiéniai berendezések tökéletesen illeszkednek Szingapúrhoz, amelynek a Merlion nevű parkban lévő, ugyanilyen nevű vízköpő szobor a jelképe.

Tények

Képgaléria