Néhány trükk,amivel friss levegőt varázsolhatunk a fürdőszobába

Nincs két egyforma fürdőszoba, és mégis mindenhol ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk. A fürdőszobában nem csak WC-használat után keletkeznek kellemetlen szagok. A túl magas páratartalom, a hibás szellőztető rendszer vagy az eltömődött lefolyó szintén szagképződéssel járhat. Problémától függően különféle módszerekkel lehet biztosítani a friss levegőt. Az alábbiakban bemutatjuk a leghatékonyabb trükköket és szereket.

Hogyan gondoskodhatunk friss levegőről a fürdőszobában?

Különféle házi szerekkel a friss levegőért

1. tipp: Használjunk házi szereket

A WC-használat utáni kellemetlen szagokat átmenetileg egyszerű eszközökkel is lehet semlegesíteni. Az égő gyufaszálak például a bennük lévő kénnek köszönhetően hatékonyan elfedik a szagokat. A leggyakoribb trükkök közé tartozik a szobaillatosító spray-k, füstölőpálcikák vagy illóolajok használata. Egy tál ecet, citromos víz vagy frissen őrölt kávébab szintén alkalmas a szagok semlegesítésére. Ugyanilyen eredményt érhetünk el egy kis tál sóval, amely nedvességmegkötő hatása révén semlegesíti a szagokat.

2. tipp: Használjunk innovatív megoldásokat

Ha előrelátóan gondolkodunk, és WC-használat után hosszú távon szeretnénk elkerülni a kellemetlen szagokat, akkor célszerű olyan innovatív és hatékony megoldásokat választanunk, mint amilyen a szagelszívóval ellátott WC. Ez a berendezés gyorsan és a keletkezési helyükhez közel szívja el a szagokat, így azok nem tudnak szétterjedni a helyiségben. A készülék hasonló elven működik, mint a főzés közben használt páraelszívó. A fürdőszobában több lehetőség közül is választhatunk a kerámiába integrált szagelszívótól az öblítőtartályban elhelyezett modulon át egészen az integrált szűrőig, mint amilyen a DuoFresh Modul.

3. tipp: Naponta töröljük át a felületeket

Ha a fürdőszoba hosszú időn keresztül van kitéve a nedvesség és a hő hatásának, még szellőztetés ellenére is kialakulhatnak kellemetlen szagok, sőt penész megjelenésére is számíthatunk. A legjobb, ha minden zuhanyzás vagy fürdés után egy ruhával áttöröljük a nedves felületeket, például a csaptelepeket vagy a fugákat. A fürdőszobai törülközők és egyéb textilek is átnedvesedhetnek egy idő után, ezért azokat rendszeresen cserélni vagy mosni kell.

Fürdőszoba nagy ablakkal és Geberit ONE termékekkel

4. tipp: Szellőztessünk! Logikus, nem?

A sarkig tárt ablakkal való szellőztetés gyors és hatékony módja a levegő felfrissítésének. A fürdőszoba gyakori szellőztetésével megelőzhetjük a penészképződést. Ökológiai okokból a téli hónapokban ne hagyjuk nyitva órákig az ablakot, különben sok fűtési energia megy kárba. A levegőcsere gyors és hatékony módja, ha huzatot csinálunk. Ehhez nyissuk ki a fürdőszoba ablakát és ajtaját, valamint egy másik helyiség ablakát, hogy a nedvesség gyorsan távozhasson. Ha a fürdőszobának nincs ablaka, akkor kapcsoljuk be egy kis időre a szellőztetőt vagy a ventilátort. Ezenkívül a fürdőszoba ajtaját és a szemközti szoba egyik ablakát is kinyithatjuk. Annak érdekében, hogy a nedves levegő valóban kijuthasson a lakásból, és ne gyűljön össze más helyiségekben, a többi helyiség ajtaját zárva kell tartani.

5. tipp: Friss szűrő

Az ablak nélküli fürdőszobákban az előre beszerelt szellőztető rendszerrel lehet semlegesíteni a kellemetlen szagokat. Az, hogy a készülék milyen gyorsan tud friss levegőt biztosítani, a teljesítményétől függ. A szellőztető berendezés is okozhat azonban kellemetlen szagokat, ha elavult vagy meghibásodik, illetve, ha eltömődik a szűrő. A meghibásodott készülék friss levegő helyett az elhasználódott levegőt fújja vissza a fürdőszobába. Ilyenkor érdemes fontolóra venni a készülék tisztítását, karbantartását vagy – szükség esetén – cseréjét.

6. tipp: Tisztítsuk meg a szifont

A rossz levegő forrása mélyebben is gyökerezhet: Például, ha eltömődik a szifon vagy a lefolyó. A dugulást gyakran egy WC-pumpával is meg lehet szüntetni, amellyel túlnyomást, majd vákuumot hozunk létre.

Termékek a nagyobb fürdőszobai kényelemért