Ferdetető alatti fürdőszoba megtervezése | Geberit

Hogyan tervezzük meg a fürdőszobát ferdetető esetén?

Akinek van tetőtere, abban előbb-utóbb felmerül a kérdés: beépítsem vagy ne? Fontos, hogy a döntést ne kapkodjuk el, hanem alaposan járjuk körbe minden szempontból. Aki végül rászánja magát a lépésre, az otthonosság új dimenzióját fogja felfedezni, és további teret nyer.

Megtévesztő méretek

Modern, ferdetető alatti fürdőszoba Acanto fürdőszobabútorral

Milyen jó is lenne a tetőtérben kialakítani egy fürdőszobás hálószobát, és a tető alatt elhelyezett kádból a nagy tetőablakon keresztül csodálni a csillagokat!

Az ötlet vonzónak tűnik, azonban a ferdetető alatti fürdőszoba megtervezésekor egy dologról nem szabad megfeledkezni: Ami a tervezőasztalon nagynak tűnik, a valóságban sokkal kisebb lehet. Az alacsony belmagasság és a ferdetető miatt ugyanis általában drasztikusan csökken a ténylegesen használható terület, így a szaniterek elhelyezése is igazi kihívássá válik.

Minden a tervezéstől függ

Ha szeretnénk a maximumot kihozni a tető alatti fürdőszobából, már az elején precízen meg kell tervezni az elrendezést. Biztos, hogy WC-re, mosdótérre, zuhanyzóra és fürdőkádra is szükségünk lesz? Szimpla vagy dupla mosdót válasszunk? Padlóba süllyesztett zuhanyzót vagy inkább fürdőkádat szeretnénk?

A körülményektől függően a tetőtérben további kihívásokkal is meg kell birkózni. Ilyen kihívás például, ha nem szabályos az alaprajz, a fal ferdetetőben végződik, vagy alacsony a belmagasság.

Ezenkívül vannak bizonyos szempontok, amelyeknél egy kicsi, ferdetető alatti fürdőszoba esetén nincs lehetőség kompromisszumokra: A mosdó feletti tükrös szekrény nem lehet túl alacsony, és a szekrényt aligha lehet felszerelni egy ferde falra. A WC-nek viszont belmagasságtól függően ilyen helyiségekben is könnyű helyet találni. Ugyanez vonatkozik a fürdőkádra is, amely jellemzően fekvő helyzetben való használatra, nem pedig zuhanyzásra való. Azonban nemcsak az a fontos, hogy az egyes termékek mekkora helyet foglalnak el, hanem a felhasználók testmagassága is, hiszen senki nem szeretné beütni a fejét a mennyezetbe.

Nagyvonalú berendezés

Ahhoz, hogy a fürdőszobával elérjük a kívánt hatást, fontos a megfelelő berendezés. A cél felé vezető úton a padlóba süllyesztett zuhanyzóba átnyúló csempék jelentik az első lépést. Mivel a tető alatt általában kevés a természetes fény, célszerű világos színeket választani.

A tetőtéri fürdőszobákban óhatatlanul kialakulnak kisebb zegzugok, de pontosan ezeknek köszönhető a helyiség varázsa. Akkor pedig miért is ne használnánk ki őket?

Hat dolog van, amit egy ferdetető alatti fürdőszoba megtervezésekor érdemes figyelembe venni:

Ferdetető alatti fürdőszoba

1. Tájékozódjunk széles körűen: A tetőtérben végzett átalakítási munkálatokhoz adott esetben hatósági engedélyt kell kérni. Ellenőrizni és biztosítani kell a padló teherbírását, a statikai méretezést és a szigetelést.

2. Számoljuk ki a padlástérben rendelkezésre álló helyet: Tervezéskor fontos, hogy pontosan ismerjük a körülményeket. Ennek során nemcsak az alaprajzot kell figyelembe venni, hanem a ferdetetőt is.

3. Készítsünk költségvetést: A tetőtérben kialakított fürdőszoba nagyobb költségekkel jár, mivel általában speciális bútorokra vagy egyedi termékekre van szükség. A körülményektől függően elképzelhető, hogy nincs kiépítve az ivóvíz- vagy szennyvízrendszer, hiányos a szigetelés vagy nincs megfelelő fényforrás.

4. Vegyük sorra a fürdőszoba-berendezéssel kapcsolatos igényeinket: Mi az, ami semmiképpen sem hiányozhat, és mi az, ami (helyhiány miatt) nélkülözhető? Ha listát készítünk a követelményekről és a kívánságainkról, akkor jobban átlátjuk a projektet.

5. Legyünk tisztában a saját igényeinkkel: Senki sem szeretné beütni a fejét zuhanyzás közben, vagy az alsó szinteken bosszankodni a rosszul szigetelt vízvezetékek miatt. A szép vagy kedvező árú termékek nem sokat érnek, ha nem olyan praktikusak.

6. Vizsgáljuk meg a termékválasztékot és a beépítési lehetőségeket: Egy ferdetetővel különleges hatást lehet elérni. Merítsünk ihletet a ferdetető alatti fürdőszobák kialakítására vonatkozó ötletekből, és kérjünk tanácsot szakértőktől.

Termékek egy tágasabb fürdőszobáért

Az Ön számára melyik fürdőszoba a megfelelő?

A tökéletes fürdőszoba kívánságok és szükségletek széles skáláját szolgálja. De milyen igényei vannak Önnek? A hely, a tisztaság vagy a design fontos az Ön számára? Felhasználóbarát termékeket szeretne, vagy inkább azt a bizonyos extra kényelmet részesíti előnyben, amelyet például a Geberit AquaClean higiéniai berendezés nyújt Önnek? Vagy esetleg az univerzális design a szívügye? Nem számít, milyen igényei vannak, okos fürdőszobai megoldásainkkal leegyszerűsítjük mindennapjait.

Több hely a fürdőszobában
Nagyobb tisztaság a fürdőszobában
Több funkcionális design a fürdőszobában
Nagyobb kényelem a fürdőszobában
Nagyobb mértékű akadálymentesség a fürdőszobában
Több felhasználóbarát kezelhetőség a fürdőszobában