Vissza a gyökerekhez Sara Kulturhus a svédországi Skellefteå-ban

Egy városias megjelenésű kulturális központ, amely szinte beleolvad az északi sarkkör közelében található vad természetbe: a svédországi Skellefteå-ban található Sara Kulturhus mindkét szerepet tökéletesen alakítja.

Egy városias központ az északi sarkkör közelében? A Svédország északi részén fekvő Skellefteå városában 2021 szeptemberében átadtak egy toronyházat. Az épület 20. emeletéről pazar kilátás nyílik a végtelen erdőkre, sőt, még a közeli balti-tengeri szigetvilágra is rálátni. Vad északi természet, északi fény a sötét téli hónapokban, a környéken pedig festői tavak és erdők – ezek Skellefteå fő ismertetőjelei. A városka azonban mostanra egy építészeti szimbólummal is gazdagabb lett.

Modern és hagyományos egyszerre

A Sara Kulturhus, amely az itt felnővő svéd írónőről, Sara Lidmanról kapta a nevét, varázsütésre megváltoztatta a város látképét. A 20 emeletes épület 80 méteres magasságával a világ egyik legmagasabb faépülete, amelyben színház, múzeum, művészeti galéria, városi könyvtár és egy modern szálloda található 205 szobával, gyógyfürdővel és éttermekkel. A fa, amelyből épült, a régió erdeiből származik és a Skellefteåtól mindössze 60 km-re található Bygdsiljumban dolgozták fel építőelemekké. A White Arkitekter építésziroda, amely megnyerte az épület létrehozására kiírt nemzetközi pályázatot, a régió hosszú faépítési hagyományait folytattat ezzel a faépítménnyel.

Az újrahasznosítás menő dolog

Ugyanakkor az építésziroda és Skellefteå önkormányzata példát is szeretne mutatni: a Sara Kulturhus több szempontból is fenntartható épület – köszönhetően többek között az energiahatékony és hálózatot alkotó technológiai megoldásoknak. A napfény itt, a messzi északon is fontos energiaforrásnak számít, és például hatékony fűtőszivattyúkkal és akkumulátorokkal biztosítják, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen felhasználni. Az épület költségtudatos és környezetbarát kialakítása a belső térben is megmutatkozik. Sok régi bútordarabot restauráltak, a régi szövetek és építőanyagok egy részét újrafelhasználták – sőt, néhány régi csillár is új fényében ragyog a Sara Kulturhusban.

A megfelelő partner

A HENT építőipari vállalat, amely a kulturális központ építésének irányításáért felelt, a szaniterrendszerek terén a Geberit szakértelmére támaszkodik. SuperTube szennyvízelvezető rendszer, Mepla és Mapress nyomócsővezetéki rendszer, Duofix szerelőkeretek ésváltozatos Ifö kerámák: a svédországi Bromöllában található Geberit-gyárból származó termékekkel a Geberit ismételten bebizonyította, hogy a fenntarthatóságra irányuló építészeti projektek során megbízható partnernek számít.

Képek a Sara Kulturhusról

Geberit Know-how
SuperTube szennyvízelvezetési technológia Sovent idommal
Mepla és Mapress nyomócsővezetéki rendszerek
Duofix szerelőkeret
Építészek 
ÉpítészWhite Arkitekter
TulajdonosSkellefteå önkormányzata
Általános projektmenedzsmentHENT